Vína

Francie je země vína. K jídlu víno, k posezení s přáteli víno, na dobrou náladu víno. Každý den i v každou denní dobu je víno vhodné. Největší oblibě se těší vína červená, bílá jsou oblíbená spíše ke zvláštním příležitostem nebo k jílům, která to vyžadují. V některých krajích se zase velké oblibě těší vína růžová. Představme si vína podle oblastí Francie, odkud vína pocházejí.

Červená vína

Nejlépe se daří červenému vínu v oblasti kolem Bordeaux, v Akvitánii, tedy jihozápadní Francii. Tradiční odrůdou oblasti je cabernet sauvignon a merlot. I když budete kupovat na dovolené lepší vína, přepočet na koruny vás velmi potěší. Další velkou oblastí pěstující červené je Burgundsko. Právě odtud přivezl Karel IV víno do našich krajů. Místním červeným vínem jsou odrůdy jako je pinot noir nebo gamay. Slavnými víny jsou i vína od řeky Rhôny. Místní vína jsou plná, těžká a kořeněná. Patří mezi ně grenache, syrah a mourvèdre.

Bílé víno

Dominantní jsou bílá vína hlavně v Alsasku, což snad i odpovídá historii kraje, který byl povětšinu času německý. Místní vína jsou čistá, jemná, ovocnější: musca, tokay-pinot , pinot blanc nebo riesling. Bílé víno se pěstuje i na severu Burgundska, které je většinou zaměřené na červené. Z bílých si v burgundech pochutnáte hlavně na chardonnay a aligote. Okolo Rhôny rosotu vedle červených i bílé hrozny dávající silné a kořeněné chutě odrůdám viognier, bourboulenc a clairette.

Víno z Languedoc-Roussillon a vína Vin de Pays

Languedoc-Roussillon je tou největší a nejjižnější vinařskou oblastí Francie. Je zaměřena na cenově dostupnější produkty, které nesou právě označení Vin de Pays, což ovšem neznamená negativní označení a už vůbec není synonymem českému „krabicáku“ nebo „čůču.“ Mezi vína z Languedocu patří hlavně grenache, syrah a mourvèdre mezi červenými a mezi bílými muscat a grenache blanc.

Náhodné fotky z vašich cest

Francie_9
Toulouse_2
Paříž_50
Paříž_14