Francouzská kuchyně

Francie je země požitkářů. Ve stolování a užívání si jídla si z nich můžeme vzít příklad. Na jídlu si zakládají, vždyť i jejich pracovní pauzy na oběd mají často až dvouhodinovou pauzu.

Pečivo

Ve Francii je mnoho, mnoho a mnoho pekáren. Jedná se snad o zemi s největší hustotou maličkých pekáren na světě. Ostatně se i říká, že kdo ve Francii nezamíří do nějaké místní Boulangerie a nekoupí si zde nějakou pochoutku – ať už obyčejnou svěží bagetu nebo křupavý plněný croissant – jako kdyby ve Francii vůbec nebyl.

Nejrozšířenějším pečivem ve Francii je bageta. Křehké a nadýchané bílé pečivo se zde jí jako příloha snad ke každému možnému pokrmu – ať už v luxusních restauracích, nebo na venkově k sýru a vínu na terase. Bagetu pořídíte v každé pekárně pod euro, v marketech bývají levnější, ale gumovatí již druhý den. Nenakupujte zásoby pečiva na několik dní dopředu, jednak nevydrží, ale hlavně pekárny potkáte všude. Další známou pochoutkou mezi pečivy je Pain au chocolat, což je variace na croissant. Tvar je odlišný a navíc se uvnitř skrývá božské překvapení – čokoládová náplň.

Sýry

K Francii patří samozřejmě i sýry. A nejvíce ty kozí, což by našince mohlo překvapit. Ale nebojte – pokud je mléko čerstvé, onen pověstný „puch“ vůbec nepoznáte a často ani nebudete vědět, že jde o kozí mléko. Ve Francii najdete mnoho druhů sýrů, každý region má místní originální druhy a variace.

Smetanový sýr s bílou plísní na povrchu, lahodný a jemný, sametový sýr. Ano, jedná se o camembert. Nejlepší se sklenkou suššího bílého. Mekkou camembertů je Normandie, která nabízí mnohem více než camembert (památky, calvados...). Camembertu je v chuti velmi podobný sýr brie, který pochází ze stejnojmené oblasti v Champagni. Skvělým sýrem je také roqeufort. Má modrou plíseň uvnitř, čímž se podobá naší nivě, ale je výraznější chuti. V okolí Lille a Amiens můžete ochutnat maroilles, což je zrající sýr podobný našemu romadúru.

Mořské plody

Francie, jako každá jiná přímořská země, nabízí ve své kuchyni i mnoho radovánek s mořskými plody. První a velmi známou pochoutkou jsou šneci.

Pokud překonáte odpor a předsudky našinců ohledně slizkosti a odpornosti šneků, zažijete gurmánský zážitek. Šnečky, připravené ke konzumování, koupíte v obchodech po 250 g přibližně za 15 euro. Zmražené balení šneků se dá rozehřát do trouby, pak na talíř, zakápnout bylinkovým máslem a jako přílohu bagetu. K jídlu vám stačí párátko, kterým šneka vyloupnete z ulity. Šneci se nekoušou! Hezky je vložte do úst, přiložte drobek bagetky namočené v másle a polknout. A zapít vínem!

Skvělými plody jsou i mušle. Dostanete je po celé Francii, podávají se vařené a s hranolkami. S ústřicemi se setkáte už spíše jen v přímořských oblastech. Ústřice se podávají již otevřené, stačí přiložit skořápku k ústům a vysrknout lahůdku uvnitř. Krevety a langusty se podávají zásadně čerstvé a opět platí, že lepší jsou v přímořských letoviscích.

Další dobroty

Mezi další jídla typická pro Francii jednoznačně patří fondue. Ačkoliv tato specialita pochází původně ze Švýcarska, mnozí Francouzi ji považují za svou. Fondue se dělí podle toho, co jíte (masové) nebo do čeho si lahůdky máčíte (sýrové, čokoládové). Fondue má přitom velmi jednoduchý princip: nad plamínek umístíme speciální misku podobné parním lázním na naše pudingy. V ní se vaří olej nebo různé druhy sýra či čokolády. Jedná se o pokrm na párty nebo jako pochoutka k romantickému večeru ve dvou.

Pro Francii jsou typické i moučníky, v první řadě s palačinkami. Na rozdíl od našich palačinek rolovaných s marmeládou do trubičky, je překládají do výsledného trojúhelníků a sladí je nejčastěji javorovým nebo kaštanovým sirupem. Francouzi své palačinky navíc smaží jen z jedné strany a na másle.

Náhodné fotky z vašich cest

Francie_135
Francie_80
Francie_108
Paříž_36